LEVENDULA – A BIZALOM ÉBRESZTŐ ILLAT

Posted By Man In The Mirror / 2015-07-09 / 0 Comments

Te is érezted már, hogy vannak olyan emberek, akiknek megnyugtat a közelsége? Nos lehet, hogy nem érzékelted tudatosan, de jó eséllyel az illető valamilyen levendula kivonatot tartalmazó kozmetikumot használt. Egy reprezentatív holland kutatás ugyanis egyértelműen bebizonyította: a levendula illata bizalmat ébreszt az emberekben még korábban nem látott idegen iránt is.
A szaglás, illetve a segítségével érzett illatok azonnali válaszreakciókat váltanak ki az agyban. A levendulát nyugtató és alvássegítő hatása miatt gyógynövényként régóta használják. A Leiden-i egyetem kutatói azonban a levendula illatának emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásaira voltak kíváncsiak. A kilencven fős tesztcsoportot három részre osztották, 30 embert levendula illatú, 30-at borsmenta aromával permetezett, 30 pedig semleges levegőjű helyiségekbe terelték.

A teszt során a három csoport minden tagja 5-5 eurót kapott, amelyet egy befektetési tanácsadónál tudták jó hozamra elhelyezni. A három csoport befektetési hajlandósága jelentősen eltérően alakult pedig a személy és a befektetés feltételei minden esetben azonosak voltak. A borsmentás csoport és a normál levegőjű szobába terelt tesztalanyok 3 eurót voltak hajlandóak fejenként rábízni a befektetési tanácsadóra, a levendulás csoport tagjai közel négy eurót bízta rá a helyben megismert tanácsadóra. Vagyis a levendula növelte a befektetési hajlandóságukat. Pontosabban a nyugtató hatású növény pozitívan befolyásolta a hangulatukat így jobban megbíztak a pénzükre pályázó befektetési tanácsadóban is.

De hogy mire jó nekünk ez az információ? Nos a kutatók erre is gyorsan megadták a válaszokat. Levendula illatú üzletben nagy valószínűséggel többet fogsz költeni, mint egy semleges közegben. Úgyhogy kezdj gyanakodni, ha valahol ezt érzed! De az aromás gyógynövény segítséget jelenthet például állásinterjún is, ahol közreműködhet a hangulat oldásában és a bizalom kialakulásában. Ugyan ez vonatkozik a csapatsportokra is, ahol a csapatszellem elmélyítésében lehet hasznos, és persze nem utolsó sorban az első randik feszült pillanatainak oldásában is szerepet játszhat. 

Az összes érzék közül a szaglás érzelmi hatása a legerősebb, számottevő hatással hangulatra és jelentős szerepet játszik a többiekhez való viszonyunkra. Használd ki te is az illatok erejét mindennapokban!

Fotó: Luan Anh, Flickr.com
LEVENDULA – A BIZALOM ÉBRESZTŐ ILLAT 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Related Posts